Javni poziv za provođenje standardizovane usluge mentoringa za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u Republici Srpskoj

Razvojna agencija Republike Srpske (Agencija), u skladu sa Strategijom razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske 2021 – 2027. godine i Programom rada sa finansijskim planom Razvojne agencije Republike Srpske za 2022. godinu, a u okviru projekta „Jačanje i proširenje mentoring usluge za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana“, raspisuje

Javni poziv za provođenje standardizovane usluge mentoringa za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u Republici Srpskoj

Usluga mentoringa namijenjena je mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koji se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga s ciljem podrške nesmetanom razvoju i smanjenju broja neuspješnih preduzeća, kroz pružanje sveobuhvatne i blagovremene podrške korisnicima. Standardizovani set usluga (SSU), realizuju sertifikovani mentori koje su prethodno kandidovale lokalne razvojne agencije (LRA) ili jedinice lokalnih samouprava (JLS).

Pružaoci usluga, mentori svojim znanjem, savjetima i poslovnim prijedlozima kroz  analizu poslovanja, razvojni plan i standardizovane alate unapređenja, ukazuju vlasniku i menadžmentu, na šta treba i kako da se fokusira u tekućem poslovanju, a u skladu sa raspoloživim ljudskim i drugim resursima.

Mentoring usluga, na taj način doprinosi unapređenju kako efikasnosti korišćenja resursa, smanjenja troškova poslovanja, bolje organizacije, tako i efektivnosti, odnosno  fokusiranosti na one poslovne ciljeve i projekte koji obezbjeđuju bolje i sigurnije prihode.

Proces mentoringa odvija se prema metodologiji Agencije razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Metodologija određuje korake koje stručno lice – mentor provodi u direktnom kontaktu i radu sa odgovornim licem preduzeća (ili drugim licima koje ovlasti odgovorno lice u preduzeću), određeni broj sati (najviše do 50 sati po korisniku) i to u prostorijama korisnika (ne manje od 75% od ukupnog broja predviđenih sati).

Zainteresovani kandidati podnose prijavu u dvije kategorije:

 • Novoosnovana mala i srednja preduzeća i preduzetnici – ne stariji od 3 godine od dana objavljivanja Javnog poziva;
 • Mala i srednja preduzeća i preduzetnici – stariji od 3 godine.

 

USLOVI ZA UČEŠĆE

Pravo učešća na Javnom pozivu za pružanje mentoringa imaju:

 1. Mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji ispunjavaju sljedeće uslove:
 • Registrovani su na teritoriji Republike Srpske;
 • Imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa;
 • Ne obavljaju djelatnost u okviru vojne industrije i ne organizuju igre na sreću/lutriju.

Pravo učešća na Javnom pozivu nemaju preduzeća kojima su pružene mentoring usluge u prethodnim godinama.

Javni poziv i drugi prateći obrasci dostupni su OVDJE.

Uspješna priča naših preduzetnika- Duška Šurlan – Naše teglice

Domaći proizvodi su uvijek bili traženi, a domaća proizvodnja cijenjena, pogotovo sada kada je prisutna nestašica namirnica i kada je poremećen lanac nabavke. Priča Dušanke Šurlan kreće 2016-te kad je dala otkaz u kompaniji kako bi se brinula o djeci, a kako bi doprinijela prihodima petočlane porodice, Dušanka se počela bavi uzgojem i preradom šipka.

Za šipak se odlučila nakon što je uvidjela da je autohtona biljka na našim prostorima, da je otporna i kojoj odgovaraju naši klimatski uvjeti. Kako su bili prvi u plantažnom uzgoju šipka u širem okruženju, Dušanka se povezala sa kolegama iz Hrvatske i Srbije i počela da uči o uzgoju i preradi te biljke. Njena mala firma zove se „Naše teglice“, a u teglicama se nalazi pekmez od šipka, a pored pekmeza, Dušanka pravi i ulje i liker od šipka i ne planira stati na ovim proizvodima. Registrirana je kao komercijalno poljoprivredno gazdinstvo na području opštine Novi Grad.

Cijela porodica je „zaljubljena“ u šipak, Dušanka kaže da joj je šipak pozitivno proimijenio život. Njena starija kćerka je diplomirala na temu uzgoja i prerade šipka, a želja joj je da u budućnosti preuzme posao od mame.

Pekmez „Naše teglice“ pravi se prema receptu Dušankine bake, radi se na tradicionalan način bez dodataka. Šipak se bere na njihovoj plantaži, a usput otkuplju i divlji šipak. Samo najkvalitetniji plodovi idu u preradu, a gramažu (350ml, 720ml), vrstu šećera prilagođavaju potrebama i željama kupaca. Pekmez je jako zdrav, bogat je vitaminima C, D, P, K, B1, B2 i velikim količinama minerala natrijuma, željeza, selena… Ljekovito djeluje na podizanje imuniteta, sprječava malaksalost, čisti krv, pomaže kod bolesti bubrega, potiče probavu, dobar je za reumatizam a koristi se i kao afrodizijak. Prije prodaje redovno urade makrobilošku i hemijsku analizu na  banjalučkom institutu “Slaven”.

Na pitanje šta bi poručila mladima u Bosni i Hercegovini, trebaju li pokrenuti vlastiti biznis, Dušanka kaže: „Treba saditi pa šta god“.

Ističe da joj je IMPAKT inkubator jako koristio i da je upoznala mnogo ljudi kroz obuke, a za podršku koju prima od Impakta kaže: „Mi mali padnemo često, a kad padnemo uvijek „naleti“ neko ko nam da vjetar u leđa i usmjeri nas u pravom smjeru. Meni, a i mnogim drugima je to bio Impakt“.

Istraživanje problema i potreba biznisa mladih preduzetnika

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar projekta EU4Business koji finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke vrši istraživanje problema i potreba biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika/ca u Bosni i Hercegovini do 35 godina starosti. Istraživanje se provodi kako bi se identificirali ključni izazovi s kojima se mladi preduzetnici/ce samostalno osnovanih ili naslijeđenih biznisa svakodnevno susreću u njihovom vođenju, te uočile ključne potrebe za daljnji napredak i razvoj.

 

Molimo Vas da popunite upitnik najkasnije do 30. juna 2022. godine, za što vam neće trebati više od 7 minuta. Rezultati istraživanja bit će predstavljeni kao situacijska analiza odgovora i stavova svih ispitanika koji popune upitnik, dok pojedinačni odgovori u poveznici s Vašim ličnim podacima ili podacima pravnog subjekta neće biti nigdje javno navedeni.

Upitnik možete ispuniti ovdje.

Održana 5. sjednica Privrednog savjeta opštine Novi Grad

U petak, 20. maja Privredni savjet opštine Novi Grad je održao 5. redovnu sjednicu na kojoj se govorilo o temama od značaja za privredne subjekte i lokalnu zajednicu, kao i o prijedlozima za poboljšanje poslovnog ambijenta, te o trenutnim problemima sa kojima se suočavaju privredni subjekti sa područja opštine Novi Grad

Na sjednici je razmatran nacrt Plana kapitalnih investicija opštine Novi Grad za period 2022-2024. godinu, nacrt Odluke o komunalnim taksama za 2022. godinu, te je raspravljano o programima podrške razvoju preduzetništva i poljoprivrede iz opštinskog budžeta za ovu godinu.

Pored Pravilnika o programima podrške , na dnevni red su uvršteni prijedlozi sljedećih odluka:

 1. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proizvodnji i isporuci vode,
 2. Prijedlog Odluke o sakuplјanju, odvoženju i odlaganju komunalnog otpada,
 3. Prijedlog Odluke o utvrđivanju cijena usluga koje pruža KP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Novi Grad,
 4. Prijedlog Odluke o utvrđivanju cijene usluga zbrinjavanja komunalnog otpada.

 

Оd strane Privrednog savjeta prihvaćeni su prijedlozi odluka o utvrđivanju usluga u komunalnim preduzećima KP „Vodovod i kanalizacija“ i KP „Komus“ Novi Grad, jer su preduzeća zatražila povećanje svojih usluga zbog porasta troškova poslovanja, te da se u naredom periodu o prijedlogu  navedenih odluka treba izjasniti Skupština opštine Novi Grad.

Javni poziv za dodjelu bespovratni sredstava i tehničke pomoći malim i srednjim preduzećima u svrhu dekarbonizacije

Javni poziv za dodjelu bespovratni sredstava i tehničke pomoći malim i srednjim preduzećima u svrhu dekarbonizacije, koji sprovodi UNDP, a finansira Vlada Japana.

Rok za podnošenje prijave je 03. jun 2022.godine do 17.00 časova.

Cilј projekta je sprovođenje niza aktivnosti kao pružanje podrške MSP-ovima u tranziciji ka niskokarbonskom razvoju, kroz iskorištavanje potencijala energetske efikasnosti i tehnologija obnovlјivih izvora energije, a krajnji cilј ublažavanje ili uklanjanje opasnosti, negativnog uticaja i zavisnosti od fosilnih goriva i njihovo buduće poslovanje i razvoj.

Ukupan budžet Poziva iznosi 1 000 000 američkih dolara.

Prihvatlјivi podnosioci prijava su MSP iz tri industrije s visokim emisijama uglјenika, (energetika, metalna i cementna industrija) ili preduzeća direktno povezana sa ovim industrijama, koja su registrovana u BiH najkasnije dvije godine prije objave ovog Javnog poziva, a koja imaju do 250 zaposlenih.

Smjernice za podnosioce prijava možete preuzeti ovdje, a  detalјne informacije dostupne su na linku.

Molimo aplikante iz Republike Srpske da na mejl fondovieu@meoi.vladars.net potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.

U slučaju da želite da primate obavještenja o otvorenim pozivima za dostavlјanje projektnih prijedloga u okviru drugih programa i fondova EU ili ukoliko ne želite da ubuduće primate obavještenja o otvorenim pozivima, molimo da nas obavijestite na adresu elektronske pošte_ fondovieu@meoi.vladars.net.

Javni poziv za prijavu na Program podrške preduzetništvu u Novom Gradu

Živite na području opštine Novi Grad?
Imate poslovnu ideju?
Ili hobi za koji smatrate da može postati profitabilan biznis?
Želite početi da radite samostalno i vodite sopstveni posao?

Nudimo vam podršku u pretvaranju vaše ideje, inovacije, proizvoda, usluge ili koncepta u održiv biznis!
Kroz Program podrške preduzetništvu dobićete stručnu podršku u jačanju svojih vještina u poslovnom planiranju, a najbolje ocijenjeni poslovni poduhvati će biti finansijski podržati bespovratnim sredstvima u iznosu od po 5.000 KM.

Dođite na info-događaj 11. 5. 2022. godine u 12:00 u zgradu Opštine Novi Grad (sala 5, prizemlje) i
saznajte sve što vas interesuje o učešću u Programu.

Očekujemo vas!

Javni poziv za prijavu na Program podrške preduzetništvu u Novom Gradu možete pronaći  ovdje.

Prijavni obrazac možete preuzmite na linku: https://docs.google.com/…/1G3cxabR3N_IZNe384lrQ1…/edit

Javni poziv možete vidjeti  na društvenoj mreži Facebook na linku:  https://www.facebook.com/events/1185291842208205/?ti=ls

 

JAVNI POZIV za učešće u Programu podrške preduzetništvu 2022

Opština Novi Grad i Udruženje trenera CEFE u Bosni i Hercegovini, pozivaju osobe zainteresovane za pokretanje vlastitog poslovnog poduhvata i jačanje preduzetničkih kapaciteta, da se prijave za učešće u Programu podrške preduzetništvu 2022. Kroz Program podrške preduzetništvu, polaznicima će biti osigurana preduzetnička obuka i mentorska podrška u izradi biznis plana. Za odabrane korisnike čije poslovne ideje budu najbolje ocijenjene osigurana je finansijska podrška.

Prijave po ovom Javnom pozivu moguće je predati do 15.05.2022. godine na email projekti@opstina-novigrad.com, poštom na adresu Opština Novi Grad, Petra Kočića 2, ili lično na info-pultu u prizemlju zgrade Opštine Novi Grad.

U prilogu kompletan tekst Javnog poziva i Aplikacioni formular.

Javni poziv, Novi Grad
Aplikacioni formular, Novi Grad (1)

Akademiju za komunikaciju za mlade

 Vladina kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku Republike Slovenije i Centar za evropsku perspektivu (Centre forEuropean Perspective) organizuju Akademiju za komunikaciju za mlade- trodjelni program izgradnje komunikacijskih kapaciteta za mlade lјude zainteresovane za Strategiju EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i makroregionalnu saradnju.

 

Rok za podnošenje prijava je 11. april 2022. godine.

 

Cilј Akademije je da učesnici steknu praktična znanja o komunikaciji (posebno digitalnoj) i da saznaju više o ulozi i prednostima EUSAIR-a i makro-regionalne saradnje uopšte.

 

Obuke će se održati u aprilu, junu i oktobru 2022 (prve dvije onlajn a poslјednja će biti održana u Sloveniji).

 

Troškove ličnog učešća (smeštaj, hrana i prevoz) za odabrane polaznike snosiće organizatori.

 

Na Akademiju se mogu prijaviti mladi od 18-35 godina koji žele da steknu osnovna i napredna znanja o komunikaciji, EUSAIR-u ili makro-regionalnu saradnji.

 

U prilogu vam dostavlјamo Promotivnu brošuru, a detalјne informacije dostupne su OVDJE.

 

Molimo aplikante iz Republike Srpske da na imejl fondovieu@meoi.vladars.net potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.

Javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2022. godini.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2022. godini.

Ukupan iznos podsticajnih sredstava koja se dodjelјuju privrednim subjektima je 12.000.000 KM s cilјem podrške realizaciji investicionih projekata u 2022. godini.

Pravo na podsticaj ostvaruje se na osnovu projekta privrednog subjekta, koji za predmet može imati nabavku savremenih tehnologija i opreme, odnosno  nabavku nove ili korišćene opreme koja nije starija od 12 godina, te razvoj i inovaciju koje realizuju privredni subjekti.

Sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela ulaganja projekata privrednih subjekata koje realizuju subjekti iz slјedećih oblasti: industrija tekstila, odjeće i obuće, industrijska prerada drveta (prerada drveta i proizvoda od drveta i proizvodnja namještaja), metalna i elektro industrija, industrija gume i plastike, papirna i grafička industrija, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata, industrija građevinskih proizvoda, odnosno proizvodnja ostalih proizvoda od nemetalnih minerala.

Od ukupnog iznosa raspoloživih sredstava najmanje 25 odsto sredstava odobrava se i dodjelјuje privrednim subjektima koji zapošlјavaju do 50 radnika, ili koji su ostvarili poslovni prihod  u 2021. godini do 3.000.000,00 KM.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavlјivanja, svi obrasci za popunjavanje mogu se preuzeti na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske a prijave sa potrebnom dokumentacijom se šalјu poštom na adresu: Ministarstvo privrede i preduzetništva, Trg Republike Srpske 1, 78000 Banja Luka.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu plastenika

Opština Novi Grad u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association sa sjedištem u Sarajevu raspisuje Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu 20 plastenika od 100 m2 sa sistemom za navodnjavanje, sadnim/sjemenskim materijalom i dodatnom opremom kroz projekat „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz plasteničku proizvodnju povrća“ u 2022. godini kojim su osigurana donatorska sredstva od strane nevladine organizacije Muslim Aid Association 40%, Opštine Novi Grad 40% obezbjeđena u Budžetu Opštine Novi Grad za 2022. godinu i vlastitog učešća korisnika 20%, a u cilјu nabavke i dodjele plastenika i prateće opreme na području opštine Novi Grad (u dalјem tekstu : Projekat).

PRAVO UČEŠĆA

Pravo na učešće u Projektu imaju socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe koje posjeduju vlastito polјoprivredno zemlјište ili zemlјište u vlasništvu članova domaćinstva, kao i zemlјište ustuplјeno  na korišćenje ili zakup  za najmanje tri godine u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Pravo na dodjelu plastenika sa dodatnom opremom nemaju lica koja su dobila donaciju, dodjelu ili sufinasiranje nabavke plastenika od strane nadležnih ministarstava, humanitarnih organizacija i Opštine Novi Grad u zadnje tri godine i da ne posjeduju plastenik veći od 100 m2. Pravo učešća nemaju članovi uže porodice zaposlenika Muslim Aid Sarajevo i Opštine Novi Grad.

II USLOVI

Podnosilac  zahtjeva treba da ispunjava slјedeće opšte i  posebne uslove:

 1. OPŠTI USLOVI
 • Da je nezaposlena osoba, osoba sa minimalnim primanjima ili mlađa od 35 godina starosti sa prebivalištem na području opštine Novi Grad.
 • Da je podnosilac zahtjeva ili član uže porodice vlasnik, suvlasnik polјoprivrednog zemlјišta ili da je polјoprivredno zemlјište pogodno za plasteničku proizvodnju uzeto na korišćenje ili zakup od najmanje tri godine i da se isto nalazi u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.
 • Da postoji mogućnost navodnjavanja plastenika.
 • Da u trenutku podnošenja zahtjeva za učešće u navedenom Projektu  nema više od 100 mplastenika u svom posjedu  ili posjedu užeg člana domaćinstva.
 • Da sufinansira 20% od nabavne cijene plastenika sa dodatnom opremom (630,00KM).
 • Da obavezno prisustvuje edukaciji iz oblasti plasteničke proizvodnje u trajanju od dva dana koju organizuju NVO Muslim Aid Association  i Opštine Novi Grad.
 • Da u poslednje tri godine nije ostvario/la pravo na donaciju, dodjelu ili sufinasiranje nabavke plastenika od strane nadležnih ministarstava, humanitarnih organizacija i Opštine Novi Grad i da ne posjeduju plastenik veći od 100 m2.
 • Da će dobijeni plastenik sa dodatnom opremom zadržati u vlasništvu najmanje tri godine od potpisivanja Ugovora.
 1. POSEBNI USLOVI
 • Broj članova zajedničkog domaćinstva.
 • Broj nezaposlenih punolјetnih članova zajedničkog domaćinstva.
 • Broj izdržavanih članova zajedničkog domaćinstva.
 • Nezaposlenost aplikanta.
 • Samohrani roditelј.
 • Status invalida podnosioca zahtjeva ili užeg člana porodice.
 • Mladi do 35 godina.
 • Uslovi za plasteničku proizvodnju (smještaj plastenika, mogućnost navodnjavanja, izloženost vjetrovima i sl.).
 • Socijalni aspekt (stanje na terenu, imovinsko stanje, opšti utisak i sl.).

III POTREBNA DOKUMENTACIJA

Podnosioci zahtjeva trebaju dostaviti sledeću  dokumentaciju:

 • Zahtjev za prijavu na Javni poziv.
 • Ovjerena kućna lista.
 • Dokaz o nezaposlenosti svih punolјetnih članova zajedničkog domaćinstva   (Zavod za zapošlјavanje Republike Srpske, Poreska uprava Republike Srpske, Fond PIO Republike Srpske, kopija zdravstvene knjižice za nezaposlene osobe koje se ne nalaze na evidenciji zapošlјavanja Republike Srpske, odnosno potvrdu o redovnom školovanju za sudente).
 • CIPS prijava prebivališta iz tekuće godine za podnosioca prijave.
 • Dokaz o visini primanja za zaposlene članove domaćinstva (zadnja platna lista ili odrezak od penzije).
 • Dokaz o posjedu ili suposjedu nad parcelom polјoprivrednog zemlјišta ili izjavu o korišćenju zemlјišta bez naknade na kojoj podnosilac zahtjeva namjerava smjestiti plastenik i obavlјati plasteničku proizvodnju (kopija Posjedovnog lista, ZK izvadak, Ugovora o zakupu ili Izjavu o korišćenju zemlјišta.
 • Izjava ovjerena od nadležnog organa Opštinske uprave: da će sufinansirati 20% od vrijednosti plastenika (630,00 KM), da podnosilac prijave i članovi domaćinstva nisu ostvarili pravo na donaciju, dodjelu  ili sufinasiranje nabavke  plastenika od strane Opštine Novi Grad, da ne posjeduju plastenik odnosno da ne posjeduju plastenik površine veće od  100 m2 , da neće otuđiti plastenik u periodu  od 3 godine, da će isti namjenski koristiti i da će obavezno prisustvovati edukaciji iz oblasti plasteničke proizvodnje.
 • Ukoliko je podnosilac zahtjeva samohrani roditelј – Umrli list, dokaz o razvodu braka ili drugi dokument  kojim aplikant može dokazati da je samohrani roditelј.
 • Ukoliko je podnosilac zahtjeva roditelј djeteta sa invaliditetom – pismeni dokaz nadležene institucije.

Potrebna izjava za uslove pod rednim brojem (7) se podnosi na zajedničkom obrascu „IZJAVA“, koja se može preuzeti na info pultu i u Odjelјenju za privredu i polјoprivredu Opštinske uprave Opštine Novi Grad. Ukoliko se prilikom bodovanja kandidata utvrdi nedostatak dokumentacije iz gore navedenih stavki kandidat će biti eliminisan iz dalјe procedure odabira da dodjelu plastenika sa pratećom opremom.

IV PROCEDURA ODABIRA KORISNIKA

Komisiju za odabir krajnjih korisnika za dodjelu plastenika, sistema za navodnjavanje, sjemenskog/sadnog materijala i dodatne opreme putem sufinasiranja u saradnji sa NVO Muslim Aid Association Sarajevo formira Rješenjem Načelnik Opštine.  Komisija se sastoji od tri člana, od kojih su dva ispred Opštine Novi Grad i jedan član ispred NVO Muslim Aid Association.

Zadatak Komisije je pregled prispjelih zahtjeva, evidentiranje kandidata koji ispunjavaju uslove iz Javnog poziva, obavlјanje uviđaja na licu mjesta, sačinjavanje liste krajnjih korisnika na osnovu utvrđenih kriterija za bodovanje te dostavlјanje iste Načelniku Opštine.

Saglasnost na predloženu rang listu kandidata daje Načelnik Opštine. Rang lista odabranih kandidata se objavlјuje na oglasnoj ploči Opštine Novi Grad i službenoj web stranici Opštine Novi Grad.

NAPOMENA

Obrasci zahtjeva za prijavu mogu se preuzeti na info pultu Opštinske uprave opštine Novi Grad ili na linku ovdje, zajedno sa dokumentacijom predati u zatvorenoj koverti na protokol Opštinske uprave opštine Novi Grad sa naznakom „Za javni poziv za dodjelu plastenika i opreme“, a rok za podnošenje zahtjeva je 15 kalendarskih dana od dana objavlјivanja Javnog poziva.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Odjelјenju za privredu i polјoprivredu, Opštinske uprave opštine Novi Grad, kancelarija broj 25., svakim radnim danom od 07:00 do 15.00 časova i na kontakt telefon 052/720-456.

Nepotpuna, neuredna, netačna i neblagovremena dokumentacija neće se uzimati u razmatranje. Javni poziv ostaje otvoren do  05.04. 2022. godine do 15.00 časova.